Pro Dance Gaalassa jaettiin ensimmäistä kertaa myös ensitanssijatar Marianna Rumjantsevan nimeä kantavat stipendit
Suomalainen ensitanssijatar-balettipedagogi Marianna Rumjantseva syntyi Helsingissä. Hän teki uransa solistina ja ensitanssijattarena Suomen Kansallisoopperan baletissa ja tanssi päärooleja suurissa balettiteoksissa kuten Joutsenlampi, Pähkinänsärkijä, Spartacus, Etydit, Don Quijote ja Raymonda.
Kansainväliseksi ballerinaksi hän nousi vieraillessaan 1970-luvun taitteessa Leningradin Kirov teatterissa, Rheinoper Düsseldorfissa, Tallinnan Estonia teatterissa, Rigassa ja Minskissä. Näillä näyttämöillä hänen ohjelmistoaan olivat Joutsenlampi, Giselle, Don Quijote ja Spartacuksen päätehtävät.
Kiinnostus baletin opettamiseen alkoi jo hänen tanssijauransa aikana. Ensimmäisen Vaganova-metodia käsittävän oppikirjan hän sai venäläiseltä kollegalta Kansallisoopperan baletin vierailumatkalla Leningradin Malin teatteriin 1950-luvun lopulla.
Tanssijattaren uransa jälkeen hän opetti ammattilaisia Tukholman Kuninkaallisessa baletissa sekä Svenska Ballet Skolanissa. Suomeen palattuaan opetustyö jatkui Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa.
Kiinnostus baletin didaktiikkaan ja metodiikkaan syveni Pietarin Vaganova-metodia käsittelevissä kesäseminaareissa. Nämä opinnot johtivat hänet kirjoittamaan suomenkielisen baletin Metodiikka-Didaktiikka 4-8 luokkien oppimateriaalin.
Marianna Rumjantseva näkee tärkeänä nuoren tanssijan koko koulutuksen kaaren, mutta erityisesti sydäntä lähellä ovat baletin ammattiluokat.
”On välttämätöntä saada hyvä pohjakoulutus, mutta on päästävä nuorena tanssimaan, kokemaan sekä arvioimaan omaa osaamistaan suhteessa myös kansainväliseen baletin koulutukseen ja ammattilaisuuteen. Haluan omalta osaltani tukea nyt myös suomalaisen nuoren tanssijan lahjakkuutta”, Rumjantseva perustelee lahjoitustaan.
Marianna Rumjantsevan stipendit jaettiin kahdelle Kansallisbaletin oppilaitoksen opiskelijalle, Ellen Mäkelälle ja Erika Pastelille.