Pro Dancen stipendit vuonna 2024

Pro Dance -stipendiaatit 2024. Kuvasta puuttuvat Akim Bakhtaoui sekä Tuula Källström-Nikkonen.

Tänään Aleksanterin teatterissa järjestetyssä Pro Dance -gaalassa jaettiin jälleen vuosittaiset Pro Dance-stipendit sekä elämäntyöpalkinnot. Elämäntyöstään palkittiin kaksi Suomen kansallisbaletissa merkittävän uran tehnyttä suomalaista tanssitaiteilijaa, Eero Huttunen ja Tuula Källström-Nikkonen.

Tanssitaiteilija Eero Huttunen sai balettikoulutuksensa Kuopiossa ja liittyi Suomen kansallisbalettiin vuonna 1966. Hän tanssi yli 20-vuotisen uransa aikana lukuisia solistisia ja demisolistisia tehtäviä, kuten Coppelian Franzin, Don Quijoten Sancho Panzon, Petrushkan, Lintu Sinisen, Seitsemän veljeksen Laurin sekä Romeon ja Julian Mercution. Hän vieraili Göterborgin baletissa vuosina 1968–1969 ja jäi eläkkeelle Suomen kansallisbaletista vuonna 1990.

Tanssitaiteilija ja koreografi Tuula Källström-Nikkonen on Suomen kansallisoopperan balettikoulun kasvatteja. Hän aloitti ammattilaisuransa Suomen kansallisbaletissa 16-vuotiaana ja hänet tunnettiin uransa aikana erityisesti voimakkaan naisellisista rooleistaan. Hän näytti taitonsa myös koreografina mm. teoksilla Kadonneen miehen päiväkirja, Me kaksi, Uni ja Ruma ankanpoikanen. Myöhemmin Källström-Nikkonen siirtyi Suomen kansallisbaletin repetiittoriksi ja hän toimi pitkäaikaisena assistenttina Heikki Värtsille ja Elsa Sylvesterssonille, jotka olivat aikansa tuotteliaimpia suomalaisia koreografeja. Sylvesterssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. 

Pro Dance -stipendillä palkittiin myös historiallisten tanssien asiantuntija, opettaja ja tanssitaiteilija Maria Hostikka sekä pitkän linjan toimittaja, ohjaaja ja kirjailija, Liisa Vihmanen. Stipendejä saivat lisäksi Suomen kansallisbaletin pitkäaikainen tanssija Sara Saviola, Helsingin kansainvälisten balettikilpailujen voittaja Yuka Masumoto, balettitanssijat Nao Harada ja David Rathbun, katutanssija Akim Bakhtaoui, tanssiopiskelija Minja Vilpponen sekä flamencotanssija Marja Rautakorpi.

Boston Balletin taiteellisen johtajan Mikko Nissisen stipendit jaettiin nyt kolmatta kertaa suomalaisille nuorille tanssijoille. Ne myönnettiin vuonna 2024 Suomen kansallisoopperan ja -baletin oppilaitoksen Penelope Hokkaselle ja Toivo Särelälle.

Vuonna 2023 menehtyneen Maj-Lis Rajalan muistoksi jaettiin kaksi hänen nimeään kantavaa stipendiä nuorille tanssijoille. Maj-Lis Rajalan muistostipendit saivat Suomen kansallisoopperan ja -baletin oppilaitoksen Alice Pastel sekä Helsingin tanssiopiston Noora Mattila.

Tanssitaiteilija Marianna Rumjantsevan lahjoittamat stipendit jaettiin Helsingin tanssiopiston Olivia Hutulle sekä Iiris Nissiselle. Edesmenneen kuvataiteilija Olli Vasan muistostipendin Suomen kansallisbaletin tanssija ja koreografi Emrecan Tanış.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *